Τι είναι το Google Analytics και πως λειτουργεί

Τι είναι το Google Analytics

Το Google Analytics είναι μια πλατφόρμα που συλλέγει δεδομένα από την ιστοσελίδα σας για να δημιουργήσει αναφορές που παρέχουν πληροφορίες για την επιχείρησή σας.

Πως δουλεύει το Google Analytics

Για να μετρήσετε έναν ιστότοπο, πρέπει πρώτα να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό Google Analytics. Στη συνέχεια, πρέπει να προσθέσετε ένα μικρό κομμάτι κώδικα μέτρησης JavaScript σε κάθε σελίδα σας. Κάθε φορά που ένας χρήστης επισκέπτεται μια ιστοσελίδα, ο κώδικας παρακολούθησης θα συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτός ο χρήστης αλληλεπίδρασε με τη σελίδα.

Για το eshop σας, ο κωδικός μέτρησης θα μπορούσε να δείξει πόσοι χρήστες επισκέφτηκαν μια σελίδα που πουλά ένα προϊόν έναντι μιας σελίδας που πουλά ένα άλλο. Ή θα μπορούσε να μας πει πόσοι χρήστες αγόρασαν ένα αντικείμενο παρακολουθώντας αν έφτασαν στη σελίδα επιβεβαίωσης αγοράς.

Ο κωδικός μέτρησης θα συλλέγει επίσης πληροφορίες από το πρόγραμμα περιήγησης, όπως τη ρύθμιση γλώσσας, τον τύπο του προγράμματος περιήγησης (όπως Chrome ή Safari) και τη συσκευή και το λειτουργικό σύστημα στο οποίο εκτελείται το πρόγραμμα περιήγησης. Μπορεί ακόμη να βρει την "πηγή της επισκεψιμότητας", η οποία έφερε τους χρήστες στον ιστότοπο σας. Αυτό μπορεί να είναι μια μηχανή αναζήτησης, μια διαφήμιση στην οποία έκαναν κλικ ή μια καμπάνια μάρκετινγκ μέσω email.

Επεξεργασία και αναφορά

Όταν ο κωδικός μέτρησης συλλέγει δεδομένα, τα ομαδοποιεί και τα στέλνει στο Google Analytics για επεξεργασία. Όταν το Analytics επεξεργάζεται δεδομένα, συγκεντρώνει και οργανώνει τα δεδομένα με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως εάν η συσκευή ενός χρήστη είναι φορητή ή επιτραπέζιος υπολογιστής ή ποιο πρόγραμμα περιήγησης χρησιμοποιεί.

Υπάρχουν όμως και ρυθμίσεις που σας επιτρέπουν να προσαρμόσετε τον τρόπο επεξεργασίας αυτών των δεδομένων. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να εφαρμόσετε ένα φίλτρο για να βεβαιωθείτε ότι τα δεδομένα σας δεν περιλαμβάνουν εσωτερική επισκεψιμότητα εταιρείας ή επισκεψιμότητα προγραμματιστή.

Μόλις το Analytics επεξεργαστεί τα δεδομένα, αποθηκεύονται σε μια βάση δεδομένων όπου δεν είναι δυνατή η αλλαγή τους.

Θυμηθείτε λοιπόν, όταν κάνετε ρυθμίσεις, μην αποκλείετε δεδομένα που πιστεύετε ότι θα θέλατε να αναλύσετε αργότερα. Μόλις τα δεδομένα υποβληθούν σε επεξεργασία και αποθηκευτούν στη βάση δεδομένων, θα εμφανιστούν στο Google Analytics ως αναφορές.