Τι ειναι το CDN; Ειναι απαραιτητο για την ιστοσελιδα μου;

Γιατί να χρησιμοποιήσετε ένα δίκτυο παροχής περιεχομένου (CDN);

Τα CDNs μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες σας να φορτώσουν το website σας γρηγορότερα, μοιράζοντας τους στατικούς πόρους των σελίδων σας σε κόμβους σε όλο τον κόσμο.

Ένα CDN (δίκτυο παροχής περιεχομένου) λειτουργεί παρέχοντας εναλλακτικούς κόμβους διακομιστών για τους χρήστες ώστε να κάνουν λήψη πόρων (συνήθως στατικό περιεχόμενο όπως εικόνες και JavaScript). Αυτοί οι κόμβοι εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο, επομένως είναι γεωγραφικά πιο κοντά στους χρήστες σας, εξασφαλίζοντας ταχύτερη απόκριση και χρόνο λήψης του περιεχομένου λόγω της μειωμένης καθυστέρησης .

Τα CDNs αποτελούν τη κατάλληλη λύση για αρκετούς ιστότοπους που αναζητούν βελτιώσεις ταχύτητας. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον τρόπο λειτουργίας του CDN και να αποφασίσετε αν τα οφέλη αξίζουν το κόστος προσθήκης ενός.

Τι είναι το CDN;

Ένα CDN είναι ουσιαστικά ένα δίκτυο γεωγραφικά διασκορπισμένων διακομιστών. Κάθε κόμβος CDN (ονομάζεται επίσης Edge Servers) αποθηκεύει το στατικό περιεχόμενο ενός ιστότοπου, όπως εικόνες, αρχεία CSS / JS και άλλα δομικά στοιχεία. Η πλειοψηφία του χρόνου φόρτωσης της σελίδας στον επισκέπτη δαπανάται για την ανάκτηση αυτού του περιεχομένου και επομένως είναι λογικό να παρέχονται αυτά τα “δομικά στοιχεία” ενός ιστότοπου σε όσο το δυνατόν περισσότερους κόμβους διακομιστών σε όλο τον κόσμο.

Όταν ένας χρήστης επισκεφτεί τον ιστότοπό σας ο κόμβος που βρίσκεται πλησιέστερα στον χρήστη θα παραδώσει το στατικό περιεχόμενο, εξασφαλίζοντας τη μικρότερη απόσταση για να ταξιδεύουν τα δεδομένα (με μειωμένη καθυστέρηση), παρέχοντας έτσι την ταχύτητα στον ιστότοπο.

Τα CDN εξασφαλίζουν στους χρήστες τη λήψη δεδομένων από διακομιστές που βρίσκονται πλησιέστερα στη γεωγραφική τους τοποθεσία.

Γιατί χρειάζομαι ένα CDN;

Ο νούμερο ένα λόγος για τη χρήση ενός CDN είναι να βελτιώσετε την πλοήγηση των χρηστών σας όσον αφορά την ταχύτητα και όπως γνωρίζουμε, η ταχύτητα είναι σημαντική στο SEO. Άλλος ένας σημαντικός λόγος Που θα δούμε παρακάτω είναι η ασφάλεια.

Ένας ιστότοπος μπορεί να φιλοξενείται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, αλλά η πλειοψηφία των χρηστών να προέρχεται από μια εντελώς διαφορετική περιοχή – για παράδειγμα, εάν ο ιστότοπός σας φιλοξενείται στη Βόρεια Αμερική, η GTmetrixGTmetrix μπορεί να αναφέρει γρήγορες ταχύτητες με βάση την προεπιλεγμένη τοποθεσία δοκιμής. Για τους χρήστες όμως από την Ευρώπη η ταχύτητα δεν θα είναι Το ίδιο γρήγορη.

Με ένα CDN, οι χρήστες ενός ευρωπαϊκού σημείου προέλευσης θα μπορούν να κατεβάζουν ταχύτερα από ένα κοντινότερο κόμβο διακομιστή το στατικό περιεχόμενο του ιστότοπού σας.

Ένα παγκόσμιο CDN θα επέτρεπε στους χρήστες ενός ευρωπαϊκού σημείου προέλευσης να κατεβάζουν στατικό περιεχόμενο από μια πιο κοντινή πηγή. Αντί να διασχίζουν τον Ατλαντικό Ωκεανό για να ανακτήσουν δεδομένα, μπορούν να συνδεθούν με ένα διακομιστή, για παράδειγμα, στο Λονδίνο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να λάβουν τα ίδια δεδομένα. Αυτό μειώνει την καθυστέρηση και παρέχει ταχύτερη φόρτωση του ιστότοπού σας.

Τα CDN όχι μόνο εξασφαλίζουν μια ταχύτερη εμπειρία στους χρήστες σας, αλλά βοηθούν επίσης στην αποτροπή των συνθηκών κατάρρευσης σε περιπτώσεις αυξημένου traffic. Τα CDNs βοηθούν στη διανομή του εύρους ζώνης σε πολλούς διακομιστές, αντί να επιτρέπουν σε έναν διακομιστή να χειρίζεται όλη την κίνηση.

… Αλλά τα CDNs δεν είναι απολύτως απαραίτητα.

Ένα CDN είναι μια βελτιστοποίηση. Δεν πρόκειται για μια αυτόνομη επιδιόρθωση όπως μια αλλαγή στον διακομιστή ή μια μικρή τροποποίηση κώδικα. Τα CDN πληρώνονται σαν υπηρεσίες τρίτων και έτσι η εφαρμογή τους εξαρτάται από τους στόχους, τις προτεραιότητες και τον προϋπολογισμό σας.

Θα βοηθήσει το CDN να βελτιώσει την απόδοση του ιστότοπού σας; Ναι. Είναι απαραίτητο για όλους τους ιστότοπους; Όχι. Μπορείτε ακόμα να παρέχετε μια αξιοπρεπή εμφάνιση χωρίς CDN – αλλά θα ήταν πιθανώς ταχύτερη με μία.

Για όσους έχουν ιστότοπους έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα και αναζητούν την παροχή ταχύτερης και ασφαλέστερης πλοήγησης σε όλους τους χρήστες τους, ένα CDN θα πρέπει να αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής βελτιστοποίησης.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Οποιαδήποτε επιχείρηση θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένη – ακόμη και αν βρίσκονται σε έναν κλάδο που δεν είναι συνήθως στόχος για επιθέσεις DDoS ή άρνηση υπηρεσίας. Η τελευταία μας έρευνα δείχνει ότι οι επιχειρήσεις στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών είναι πιθανότερο να έχουν υποστεί περισσότερες επιθέσεις από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία το τελευταίο τρίμηνο – 2,7 φορές περισσότερες επιθέσεις από ό, τι την ίδια περίοδο από το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, παρόλο που ο τομέας των τυχερών παιχνιδιών διατρέχει υψηλό κίνδυνο επιθέσεων DDoS, οποιαδήποτε επιχείρηση που έχει διαδικτυακή παρουσία μπορεί να γίνει θύμα. Αυτές οι επιθέσεις όχι μόνο κοστίζουν χρηματικά σε μια εταιρεία για να αποκατασταθούν οι υπηρεσίες, αλλά μπορούν να αφήσουν ρωγμές στη φήμη μιας εταιρείας και δυσπιστία μεταξύ των πελατών που μπορεί να μην ανακτηθούν ποτέ. Ένα παράδειγμα αυτού θα ήταν στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου όπου ένας ιστότοπος αντιμετωπίζει προβλήματα συνδεσιμότητας σε μια πολυάσχολη περίοδο του έτους μπορεί να έχει αρνητική εμπειρία στην εμπειρία χρήστη για χρήστες που μπορούν εύκολα να επιλέξουν να επισκεφθούν ιστότοπους ανταγωνιστών γνωστούς για υψηλή απόδοση.

Εφαρμογή και κόστος

Μπορεί να ακούγεται ότι ένα CDN για τον ιστότοπό σας είναι μια δύσκολη προσπάθεια (μερικές φορές είναι, ανάλογα με το μέγεθος / πολυπλοκότητα του ιστότοπου), αλλά για τους περισσότερους ιστότοπους – τα CDN είναι εύκολο να εφαρμοστούν . Ουσιαστικά, θα πρέπει να πείτε στο CDN ποια αρχεία (συνήθως στατικoύς πόρους) χρειάζεται να μοιράζουν. Στη συνέχεια, πρέπει να διαμορφώσετε τον ιστότοπό σας για να στείλετε αιτήματα σε αυτά τα αρχεία στο CDN για χειρισμό.

Για κάποιον που χρησιμοποιεί ένα δημοφιλές CMS (WordPress), υπάρχουν plugins για να ρυθμίσετε τον ιστότοπό σας σε έναν πάροχο CDN χωρίς μεγάλη δυσκολία. Άλλες εφαρμογές ενδέχεται να συνεπάγονται τροποποίηση των εγγραφών DNS και αλλαγή των διακομιστών ονομάτων του τομέα σας.

Τα περισσότερα CDN είναι πληρωμένες υπηρεσίες από τρίτους και μπορούν να κυμανθούν από ακριβές, υψηλού επιπέδου ρυθμίσεις για δικτυακούς τόπους επιχειρήσεων, σε πιο οικονομικά αποδοτικές μικρές / μεσαίες λύσεις προσανατολισμένες στον ιστότοπο.

Το κόστος ενός CDN εξαρτάται επίσης από το εύρος ζώνης, το εύρος περιοχής ή / και την ασφάλεια / SSL. Για παράδειγμα, εάν διαπιστώσετε ότι οι περισσότεροι χρήστες σας προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, μπορείτε να παραλείψετε τον διαμοιρασμό σε διακομιστές στην Ασία.

Τέλος τα CDNs δεν θα πρέπει να είναι απαγορευτικά στο κόστος για μπορούν να είναι προσβάσιμα στους ιδιοκτήτες ιστοτόπων διαφόρων προϋπολογισμών.

WordPress PopUp Plugin
EN