Τι ειναι το CDN; Ειναι απαραιτητο για την ιστοσελιδα μου;

Γιατι να χρησιμοποιησετε ενα δικτυο παροχης περιεχομενου (CDN);

Τα CDN μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες σας να φορτώσουν τον ιστότοπό σας γρηγορότερα, μοιράζοντας τους στατικούς πόρους σε κόμβους σε όλο τον κόσμο.

Ένα δίκτυο παροχής περιεχομένου (CDN) λειτουργεί παρέχοντας εναλλακτικούς κόμβους διακομιστών για τους χρήστες ώστε να κάνουν λήψη πόρων (συνήθως στατικό περιεχόμενο όπως εικόνες και JavaScript). Αυτοί οι κόμβοι εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο, επομένως είναι γεωγραφικά πιο κοντά στους χρήστες σας, εξασφαλίζοντας ταχύτερη απόκριση και χρόνο λήψης του περιεχομένου λόγω της μειωμένης καθυστέρησης .

Ενώ τα CDN αποτελούν κατάλληλη λύση για τους περισσότερους ιστότοπους που αναζητούν βελτιώσεις ταχύτητας, δεν χρειάζεται οπωσδήποτε ένας ιστότοπος . Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον τρόπο λειτουργίας του CDN και, τελικά, αν τα οφέλη αξίζουν το κόστος προσθήκης ενός.

Τι ειναι το CDN;

Ένα CDN είναι ουσιαστικά ένα δίκτυο γεωγραφικά διασκορπισμένων διακομιστών. Κάθε κόμβος CDN (ονομάζεται επίσης Edge Servers) αποθηκεύει το στατικό περιεχόμενο ενός ιστότοπου, όπως εικόνες, αρχεία CSS / JS και άλλα δομικά στοιχεία. Η πλειοψηφία του χρόνου φόρτωσης της σελίδας ενός τελικού χρήστη δαπανάται για την ανάκτηση αυτού του περιεχομένου και επομένως είναι λογικό να παρέχονται αυτά τα “δομικά στοιχεία” ενός ιστότοπου σε όσο το δυνατόν περισσότερους κόμβους διακομιστών, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο.

Όταν ένας χρήστης ζητήσει από τον ιστότοπό σας, ο κόμβος που βρίσκεται πλησιέστερα στον χρήστη θα παραδώσει το στατικό περιεχόμενο, εξασφαλίζοντας τη μικρότερη απόσταση για να ταξιδεύουν τα δεδομένα (μειωμένη καθυστέρηση), παρέχοντας έτσι την ταχύτερη εμπειρία στον ιστότοπο.

Τα CDN εξασφαλίζουν στους χρήστες τη λήψη δεδομένων από διακομιστές που βρίσκονται πλησιέστερα στη γεωγραφική εγγύτητα.

Γιατι χρειαζομαι ενα CDN;

Ο νούμερο ένα λόγος για τη χρήση ενός CDN είναι να βελτιώσετε την εμπειρία του χρήστη σας όσον αφορά την ταχύτητα και, όπως γνωρίζουμε, η ταχύτητα είναι σημαντική !

Εξασφαλίζοντας μια συνεπή εμπειρία για όλους τους χρήστες σας είναι σημαντική.

Ένας ιστότοπος μπορεί να φιλοξενείται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, αλλά η πλειοψηφία των χρηστών προέρχεται από μια εντελώς διαφορετική περιοχή – για παράδειγμα, εάν ο ιστότοπός σας φιλοξενείται στη Βόρεια Αμερική, η GTmetrix μπορεί να αναφέρει γρήγορες ταχύτητες με βάση την προεπιλεγμένη τοποθεσία δοκιμής. ένα καλό κομμάτι των χρηστών σας προέρχεται από την Ευρώπη, η ταχύτητά τους δεν θα είναι τόσο γρήγορη όσο την βιώνετε.

Με ένα CDN, οι χρήστες ενός ευρωπαϊκού σημείου προέλευσης θα μπορούν να κατεβάζουν ταχύτερα από ένα κοντινότερο κόμβο διακομιστή το στατικό περιεχόμενο του ιστότοπού σας.

Ένα παγκόσμιο CDN θα επέτρεπε στους χρήστες ενός ευρωπαϊκού σημείου προέλευσης να κατεβάζουν στατικό περιεχόμενο από μια πιο κοντινή πηγή. Αντί να διασχίζουν τον Ατλαντικό Ωκεανό για να ανακτήσουν δεδομένα, μπορούν να συνδεθούν με ένα διακομιστή, για παράδειγμα, στο Λονδίνο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να λάβουν τα ίδια δεδομένα. Αυτό μειώνει την καθυστέρηση και παρέχει ταχύτερη φόρτωση του ιστότοπού σας.

Τα CDN όχι μόνο εξασφαλίζουν μια ταχύτερη εμπειρία στους χρήστες σας, αλλά βοηθούν επίσης στην αποτροπή των συνθηκών κατάρρευσης σε περιπτώσεις υπερτάσεων κυκλοφορίας. Τα CDNs βοηθούν στη διανομή του εύρους ζώνης σε πολλούς διακομιστές, αντί να επιτρέπουν σε έναν διακομιστή να χειρίζεται όλη την κίνηση.

… Αλλα τα CDNs δεν είναι απολυτως απαραιτητα.

Ένα CDN είναι μια βελτιστοποίηση “επόμενου επιπέδου”. Δεν πρόκειται για μια αυτόνομη επιδιόρθωση όπως μια αλλαγή διαμόρφωσης διακομιστή ή μια μικρή τροποποίηση κώδικα. Τα CDN πληρώνονται, υπηρεσίες τρίτου μέρους και έτσι η εφαρμογή ενός εξαρτάται από τους στόχους, τις προτεραιότητες και τον προϋπολογισμό σας.

Θα βοηθήσει το CDN να βελτιώσει την απόδοση του ιστότοπού σας; Ναί. Είναι απαραίτητο για όλους τους ιστότοπους; Όχι. Μπορείτε ακόμα να παρέχετε μια αξιοπρεπή εμπειρία ιστοτόπου χωρίς CDN – αλλά θα ήταν πιθανώς ταχύτερη με μία.

Για όσους έχουν βαριά επισκεψιμότητα, ιστοτόπους που ενδιαφέρουν την αποστολή και που είναι σοβαροί για την παροχή της καλύτερης δυνατής εμπειρίας σε όλους τους χρήστες τους, ένα CDN θα πρέπει να αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής βελτιστοποίησης.


Εφαρμογη και κοστος

Μπορεί να ακούγεται σαν να δημιουργείτε ένα CDN για τον ιστότοπό σας είναι μια δύσκολη προσπάθεια (μερικές φορές είναι, ανάλογα με το μέγεθος / πολυπλοκότητα του ιστότοπου), αλλά για τους περισσότερους ιστότοπους – τα CDN είναι εύκολο να εφαρμοστούν . Ουσιαστικά, θα πρέπει να πείτε στο CDN ποια αρχεία (συνήθως στατικά μέσα) χρειάζεται για να αντικατοπτρίζουν. Στη συνέχεια, πρέπει να διαμορφώσετε τον ιστότοπό σας για να στείλετε αιτήματα σε αυτά τα αρχεία στο CDN για χειρισμό.

Για κάποιον που χρησιμοποιεί ένα δημοφιλές CMS (WordPress, Drupal, Magento, κ.λπ.), υπάρχουν plugins για να ρυθμίσετε τον ιστότοπό σας σε έναν πάροχο CDN χωρίς μεγάλη δυσκολία. Άλλες εφαρμογές ενδέχεται να συνεπάγονται τροποποίηση των εγγραφών DNS και αλλαγή των διακομιστών ονομάτων του τομέα σας.

Κοστος

Τα περισσότερα CDN είναι πληρωμένες υπηρεσίες από τρίτους και μπορούν να κυμανθούν από ακριβές, υψηλού επιπέδου ρυθμίσεις για δικτυακούς τόπους επιχειρήσεων, σε πιο οικονομικά αποδοτικές μικρές / μεσαίες λύσεις προσανατολισμένες στον ιστότοπο.

Το κόστος ενός CDN εξαρτάται επίσης από το εύρος ζώνης, το εύρος περιοχής ή / και την ασφάλεια / SSL. Για παράδειγμα, εάν διαπιστώσετε ότι οι περισσότεροι χρήστες σας προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, μπορείτε να παραλείψετε να αγοράσετε κόμβους διακομιστών στην Ασία.

Τα CDN δεν πρέπει να είναι απαγορευτικά για το κόστος και μπορούν να είναι προσβάσιμα στους ιδιοκτήτες ιστοτόπων διαφόρων προϋπολογισμών.