Τι είναι το Google Search Console και πως λειτουργεί;

Google Search Console είναι μια δωρεάν υπηρεσία από την Google που σας βοηθά να παρακολουθείτε, να διατηρείτε και να αντιμετωπίζετε προβλήματα σχετικά με την παρουσία του ιστότοπού σας στα αποτελέσματα των Αναζητήσεων στο Google. Δεν χρειάζεται να εγγραφείτε στο Search Console για να συμπεριληφθείτε στα αποτελέσματα των Αναζητήσεων. Σας βοηθά να κατανοήσετε και να βελτιώσετε τον τρόπο με τον οποίο η Google βλέπει τον ιστότοπό σας.

Το Search Console παρέχει εργαλεία για τις ακόλουθες λειτουργίες:

Επιβεβαιώστε ότι η Google μπορεί να βρει και να ανιχνεύσει τον ιστότοπό σας.
Διορθώστε προβλήματα εμφάνισης στις αναζητήσεις στο google και ζητήστε εκ νέου καταχώριση καταλόγου ή ενημέρωση περιεχομένου.
Προβολή της επισκεψιμότητας στις Αναζητήσεις στο Google για τον ιστότοπό σας: πόσο συχνά εμφανίζεται ο ιστότοπός σας στην Αναζήτηση Google, ποια ερωτήματα αναζήτησης εμφανίζουν τον ιστότοπό σας, πόσο συχνά κάνουν κλικ οι χρήστες για αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα.
Λάβετε ειδοποιήσεις όταν η Google αντιμετωπίζει προβλήματα εμφάνισης, ανεπιθύμητης αλληλογραφίας ή άλλα ζητήματα στον ιστότοπό σας.
Σας Δείχνει ποιοι ιστότοποι συνδέονται με τον ιστότοπό σας.
Αντιμετώπιση προβλημάτων για την εμφάνιση των σελίδων σας σε κινητά και άλλες λειτουργίες αναζήτησης.

Ποιος πρέπει να χρησιμοποιεί το Search Console;

Ιδιοκτήτες επιχειρήσεων: Ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείτε μόνοι σας το Search Console, θα πρέπει να το γνωρίζετε, να εξοικειωθείτε με τα βασικά της βελτιστοποίησης του ιστότοπού σας για τις μηχανές αναζήτησης και να γνωρίζετε ποιες δυνατότητες είναι διαθέσιμες στην Αναζήτηση Google.

Ειδικοί SEO ή Μάρκετιν: Για κάποιον που εστιάζει στο διαδικτυακό μάρκετινγκ, το Search Console θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την επισκεψιμότητα του ιστότοπού σας, να βελτιστοποιήσετε την κατάταξή σας και να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την εμφάνιση των αποτελεσμάτων αναζήτησης του ιστότοπού σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις πληροφορίες στο Search Console για να επηρεάσετε τις τεχνικές αποφάσεις για τον ιστότοπο και να κάνετε εξελιγμένες αναλύσεις μάρκετινγκ σε συνδυασμό με άλλα εργαλεία της Google όπως το Analytics, το Google Trends και το Google Ads.

Διαχειριστές ιστότοπου: Ως διαχειριστής ιστότοπου, ενδιαφέρεστε για την υγιή λειτουργία του ιστότοπού σας. Το Search Console σάς επιτρέπει να παρακολουθείτε εύκολα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιλύετε σφάλματα στον server, ζητήματα αδυναμίας φόρτωσης ιστότοπου και ζητήματα ασφάλειας, όπως η εισβολή και το κακόβουλο λογισμικό. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να διασφαλίσετε ότι οποιαδήποτε συντήρηση ή αλλαγές στις σελίδες σας έχουν γίνει ομαλά όσον αφορά την απόδοση στις αναζητήσεις.

Προγραμματιστές: Εάν δημιουργείτε κώδικα για τον ιστότοπό σας, το Search Console σάς βοηθά να παρακολουθείτε και να επιλύετε προβλήματα, όπως σφάλματα στο περιεχόμενο.